Sastanak o nauci, tehnologiji i medicini za održivi razvoj jugoistočne Evrope održan je 16. januara 2018. godine

Sastanak se organizovao na osnovu inicijative Svetske akademije umetnosti i nauke kako bi se u regionu jugoistočne Evrope intenzivirala saradnja u nauci i tehnologiji, i to primenom modela Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Na sastanku, koji je tekao na Engleskom jeziku, predstavljen je predlog Novog projekta TESLA: nauka, tehnologija i medicina za održivi razvoj jugoistočne Evrope, koji treba da osigura završavanje izgradnje velikog korisničkog postrojenja u Institutu ”Vinča” – Akceleratorske instalacije TESLA. Uspešnom realizacijom ovog projekta biće dat veliki doprinos istinskoj i trajnoj integraciji srpske nauke u evropsku i svetsku nauku.

Agenda*:

  • 9:30-9:40: Opening – M. Lutovac, Director of Industry Sector, Chamber of Commerce and Industry of Serbia
  • 9:40-10:15: Importance of international scientific cooperation – I. Šlaus, Honorary President, World Academy of Art and Science
  • 10:15-11:00: New TESLA Project: Science, Technology and Medicine for Sustainable Development of Southeastern Europe – N. Nešković, Vinča Institute of Nuclear Sciences, Belgrade, Serbia
  • 11:30-12:00: Group for Accelerator Technologies of the Chamber of Commerce and Industry of Serbia – A. Raičević, Chamber of Commerce and Industry of Serbia
  • 12:00-12:20: CERIC-ERIC and the Europe of Research Infrastructures – C. Rizutto, Chair of the General Assembly, CERIC-ERIC
  • 12:20-12:40: Scientific capabilities of CERIC-ERIC – M. Girod, Policy Officer, CERIC-ERIC
  • 12:40-13:30: Discussion – I. Ursu, Horia Hulubei National Institute of Physics and Nuclear Engineering, Bucharest, Romania; N. Stojanov, Ss. Cyril and Methodius University of Skopje, FY Republic of Macedonia; S. Bellucci, Frascati National Laboratory, Rome, Italy; P. Kováč, BIONT, Bratislava, Slovak Republic

Gospodin Šlaus je u svom brilijantnom obraćanju istakao da u ovom realnom svetu, koji je samodestruktivan i samorazarajući, nauka, ne samo najbolje, nego i jedino praktično sredstvo koje može dati u svakoj oblasti maksimalan učinak i doprinos.

Svetska i nacionalne statistike pokazuju suštnu odnosa doprinosa nauke i GDP-a. kao i u tom pogledu pozitivan trend kretanja exYu u odnosu na druge Evropske zemlje i doprinosa tome opredeljenja za međunarodnu naučnu saradnju.

Temelj i preduslov napretka u nauci je ulaganje u ljude. Primer je današnje stanje u kome Slovenija ima više objavljenih naučnih radova od Srbije i Hrvatske zajedno.
Sa druge strane primer Kine je ultimativan, u periodu 2000. Do 2013. godine šest puta povećala udeo nauke i pet puta povećala broj naučnih radova.
Ono što je tragično za stanje i razvoj nauke je odliv mozgova i egzodus mladih uopšte, a nauka je esencijalna stvar za održiv razvoj. A za to se pokazalo minimalnom potrebnim izdvajanje u visini 3% nacionalnog GDP-a.

Novi projekat Instituta Vinča pod nazivom “New Tesla Project” namenjen razvoju nauke, tehnologije i medicine, u cilju održivog razvoja Jugoistočne Evrope. U planu je izgradnja ciklotrona do 75keV i 100uA.

Finansiranje se planira, ili od strane EU, ili Ruske Federacije i tamošnjih Instituta.

Do kraja Konferencije bilo je veoma interesantnih izlaganja, pre svega u odnosu na potencijalnu međunarodnu, pre svega saradnju na nivou EU.

* Organization of the Meeting has been supported by the MacArthur Foundation, Chicago, USA, and Jeff Ubois and Smiljana Antonijević via the World Academy of Art and Science.

Aleksandar Vukalović

Go to Top