Jutarnje IT novosti

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE – Udruženje ze elektronske komunikacije i informaciono društvo i DRUŠTVO ZA INFORMATIKU SRBIJE organizovali su u sredu 10. januara 2018. u Privrednoj komori Srbije Resavska 13-15. U vremenu od 9.00-10.30 časova skup pod nazivom JUTARNjE IT NOVOSTI, koji su vodili Jelena Jovanović, PKS i ikola Marković, DIS.

Cilj skupa je bio promovisanje i započinjanje nove serije aktivnosti na popularisanju najnovih IT tehnologija, koji bi trebalo da postane tradicionalni u prvoj nedelji svakog meseca.

Izlaganje 1. 9.00-9.30 – Microsoft: Windows 10 – sve bolji i bolji Miloš Marković, Microsoft Srbija, a na molbu podpisnika ovog teksta, obećanje je za sledeće izlaganje noviteta kompanije Microsoft obrada teme Windows10 okruženja i IoT.

  • Konstatovano je da je jedan od problema prelaska na Win10 u Srbiji i odsustvo drajvera za starije mašine, kao i da je Srbija pri dnu procentualnog učešća verzije 10 u upotrebi Windows operativnog sistema.

Izlaganje 2. 9.30-10.00 – Tehnologija kontejnera – virtuelizacija softvera u izlaganju Đorđa Vulovića iz kompanije Cisco Srbija.

  • Vrlo interesantno predavanje, a pomenuta je i tehnologija LoRaWAN za IoT uredjaje, za domete 10-ak km i trajanja baterije i do. 20 godina.

Izlaganje 3. 10.00-10.30 – Studija slucaja: Kako sam preživeo napad “kripto lokera“ u izlaganju Aleksandra Pavlovića iz kompanije Coming.

  • Vrlo korisno upozoravajuće predavanje sa naznakama mogućih preventiva. Šteta je što PKS, privredna Komora Srbije ne organizuje jedan ciklus predavanja iz osnova i praktičnog pristupa Informacionoj bezbednosti, za privredu.

Skup u narednom terminu ima najavljenu temu kognitivno računarstvo, u prezentaciji kompanije IBM Srbija.

Saradnja sa PKS u tom pogledu, ukoliko postoji obostrana zainteresovanost, mogla bi biti predmet razmatranja i ovog Udruženja.

Aleksandar Vukalović

Go to Top