Zlonamerni softveri u računarima ruskih državnih institucija

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je u kompjuterskim mrežama 20 ruskih državnih institucija otkriven malver.

FSB nije okrivila nijednu državu za ovaj incident, ali su američki mediji ovo saopštenje odmah protumačili kao odgovor na optužbe da je Rusija odgovorna za hakovanje Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i Demokratskog kongresnog odbora za kampanju (DCCC).

Rusija retko izlazi u javnost sa ovakvim saopštenjima, pa ima mnogo komentara da tajming nije slučajan i da saopštenje FSB-a deluje kao da ruska strana želi da poruči da je i ona neprestano na meti hakera, kao i SAD.

Ruska vlada je negirala da je Rusija umešana u pomenuta dva incidenta u SAD i osudila “otrovnu anti-rusku” retoriku koja dolazi iz Vašingtona.

Iako FSB nije uperila prstom u SAD, u saopštenju se navodi da ovaj napad podseća na sajber špijunažu.

FSB je napad opisala kao “planiran i profesionalno izveden”. Ciljevi napada bile su državne, vojne i naučne institucije, kao i važna infrastruktura. U svakom pojedinačnom slučaju, malver je prilagođavan cilju koji je trebalo da bude inficiran.

Malver koji je dospeo u kompjuterske mreže sakriven u email atačmentima, ima modularan dizajn, pa može da učita maliciozni kod potreban za izvođenje napada na osnovu specifičnosti svakog inficiranog sistema i podataka koje treba da ukrade.

Malver koji je pronađen u kompjuterskim mrežama omogućio je napadačima da uključuju kamere i mikrofone na računarima, prave snimke ekrana, prate sve što se kuca na tastaturama i prisluškuju telefonske razgovore, navodi se u saopštenju FSB-a.

Izvor: Informacija

Go to Top