IMPLEMENTACIJA NOVIH BEZBEDNOSTNIH MERA – POSTAVLJANJE VIDEO-NADZORA

U 1221. broju emisije “POLAROTOR”, pričalo se o implementaciji video-nadzora u našoj zemlji, kao jednog od sistema bezbednosti. Voditelj emisije, Prof dr. Dragan Ćosić razgovarao je sa Predsednikom Udruženja “E-sigurnost”, Doc. dr. Igorom Francom, vanrednim profesorom na Univerzitetu  “Metropolitan”.

Prof. dr. Igor Franc je odgovarao na pitanja voditelja o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, planu Ministarstva Unutrašnjih Poslova o postavljanju 10.000 novih video-kamera na specifičnim mestima – auto-putevima, prolazima, haustorima, velikim tržnim centrima, železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i.t.d.

Napomenuto je da je bezbednost privatnih kamera i mikrofonima na računarima u ozbiljnom problemu, a da to sve zavisi od ljudskog faktora – nestručnosti i nedovoljne edukacije korišćenja ovih uredjaja na globalnoj mreži – INTERNET-u.

Sama mogućnost pristupa računaru korisnika je u velikoj meri dozvoljena, a to omogućava hakerima i ostalim licima koji žele da ugroze bezbednost podataka i ličnu bezbednost korisnika, koristeći audio, video i direktan pristup računaru korisnika.

Na kraju razgovora, govorilo se o bezbednosti platnih kartica, njihovoj bezbednoj upotrebi, kao i eventualnim propustima koje korisnik može da napravi prilikom njihovog korišćenja.

Go to Top