PREVARE NA INTERNETU, HAKERI, LIČNI PODACI, SPAMOVI, PRODAJA EMAIL-OVA

Član Upravnog odbora Udruženja “eSigurnost”, Zoran Trdenić, gostovao je u emisiji StudioB Jutro sa Sanjom – PREVARE NA INTERNETU, HAKERI, LIČNI PODACI [12.12.2018.].

U emisiji je spomenuto zadnje obraćanje Generalnog direktora GOOGLE-a, Sundar Pičaija, koji je pred američkim anketnim odborom objašnjavao politiku GOOGLE-a i dokazivao da GOOGLE nije ima nikakav uticaj na glasače za američke izbore 2016. godine.

Takodje, objašnjen je pojam ličnih podataka, šta su to lični podaci i kako se oni pojavljuju na INTERNET-u, kako ih mi zapravo ostavljamo i dajemo hakerima mogućnost da nas kompromituju.

Objašnjena je i pojava “upotrebe kolačića” na sajtovima, gde se u stvari govori o direktnom ostavljanju naših ličnih podataka i gde se vodi analitika šta to mi zapravo gledamo na INTERNET-u.

Prikazan je i primer elektronske pošte u kojoj se nude mailovi na prodaju (800.000 mailova samo za teritoriju Republike Srbije) pravnim licima, uredno sortirani po raznim oblastima.
Pomenuta je i pojava tzv. “prijave lokacija”, gde se od korisnika na INTERNET-u traži da prijave svoju l0kaciju gde su trenutno. Obrazloženo je da to nikako ne treba činiti, jer je to isto jedan od ličnih podataka pojedinca.

Donesen je i zaključak da treba izbegavati razne promocije, reklamni sadržaj gde će se tražiti naša lična umešanost (kliktanje na neki od linkova), kao i ostavljanje naše elektronske pošte ili bilo kog drugog ličnog podatka.

Go to Top