Plati 300$ da bi isključio grejanje!!

IoT okupira svet. Sve ja na mreži. Sve se može kontrolisati preko neke aplikacije sa pametnog telefona, i svi kućni aparati vas mogu obaveštavati o tome šta su uradili, gde su stali i kada završavaju. Ovi uređaji ne uključuju pun operativni sistem i dosta se lakše mogu hakovati.

Zamislite situaciju: dali ste dosta novca za centralno grejanje u svojoj kući, doplatili ste uređaj koji možete daljinski da kontrolišete kako bi pre povratka sa posla mogli da uključite grejanje i dođete u topli dom. Ali leto je, +32 , ulazite u kuću a tamo +50 stepeni.

Koliko god se trudili da isključite grejanje, ne uspevate. Termostat je hakovan i postavljen tako da konstantno greje, ili još gore podigne temperaturu u bojleru grejanja na 99 stepeni, čime može izazvati i eksploziju.

Poslednja saznanja govore da hakeri podižu nivo hakovanja IoT na viši nivo kreiranjem ransomware-a za ovakve uređaje, pa da bi nastavili da normalno koristite grejanje, morate da uplatite određenu svotu novca na račun napadača.

976b

Ovakav vid malvera demonstrirala su dva UK white hat hakera (Ken Munro i Andrew Tierney)demonstrirala na skorašnjem DEFCON-u u Las Vegasu.

 

Detalje možete videti na linku

http://thehackernews.com/2016/08/hacking-thermostat.html

 

Izvor: TheHakerNews

Go to Top