Nove pretnje i IoT uređaji

Pokušaji da se „sruši“ internet nisu ništa novo. Poenta rušenja interneta leži u rušenju root DNS servera koji su odgovorni za DNS rezoluciju. Ipak Clear Web koji bi pretrpeo štetu ukoliko bi se ovakva aktivnost uspešno sprovela čini svega 0,4% ukupnog interneta.

Ono što je novo jeste pokušaj „rušenja“ interneta upotrebom IoT uređaja. Krajem oktobra 2016 godine dogodio se do sada najveći napad ovog tipa. Napad je bio usmeren na DNS severe američke kompanije Dyn. Skoro celi dan DNS serveri su trpeli žestoke napade zbog kojih su manje, više bili neupotrebljivi pa je skoro cela istočna obala ostala bez servisa poput Twitter, Raddift, Spotify. Za napad je odgovorna mreža zaraženih IoT uređaja koju po poslednjim informacijama čini preko 10 miliona uređaja povezanih na internet.

IoT malveri se sve češće sreću i sve više koriste. Zaprepašćuje činjenica da je malver koji se skoro pojavio kao derivat nekoliko do sada najpoznatijih i najkorišćenijih malvera za IoT uspeo da zarazi preko 30 hiljada uređaja za samo 5 dana.

Više o novim IT pretnjama i zaštiti IoT uređaja možete čuti i videti na četvrtoj međunarodnoj konferenciji ICT Security 2017 od 30. do 31. maja u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Go to Top