Jednostavan Wireless hack može da se upotrebi za otključavanje ogromnog broja automobila

Ogroman broj vozila, naročito Volkswagen, ranjiva su na kloniranje signala za otključavanje, pa hakeri jednostavnim alatom mogu da uhvate signal i reprodukuju ga, te bez preteviše posla otključaju auto.

Najinteresantnija stvar odmah na početku. Sve o čemu pričamo u tekstu primenljivo je na sve modele Volkswagena, Audia, Škode, Fiata, Citroena, Forda, Peugeota, proizvedene od 1995 godine pa do danas, a koji imaju fabrički ugrađenu centralnu bravu i daljinsko otključavanje.

Istraživači sa Birmingham univerziteta i Nemačke firme Kasper&Oswald napravili su opsežno istraživanje i testiranje i objavili rad na temu napada na daljinsko otključavanje vozila. .

car2

Mogući napad odnosi se isključivo na prisluškivanje signala koji se proizvodi svaki put kada se koristi daljinsi za otključavanje vozila. Za izvođenje ovog napada dovoljan je radio uređaj, koji se može napraviti za svega 40$, sa malom pločom, radio prijemnikom, koji može da prislučkuje i uhvati code, vrednosti poslate prilikom otključavanja auta, upotrebom legitimnog daljinskog upravljača.

car3

Signal se šalje svaki put kad se pritisne dugme na daljinskom upravljaču, i kasnije se koristi kako bi se simulirao ključ koji je jedinstven za svako vozilo.

Istraživači su uspeli da, reverznim inžinjeringom dođu do svega nekoliko master ključeva koji se koriste kod svih vozila proizvedenih od 1995 godine. U kombinaciji ova dva koda omogućavaju otključavanje vozila, a posedovanje istih, istraživačima je omogućilo da formiraju kopiju signala koji će otključati auto.

Tim istraživača svakako nije otkrio master ključeve koji se koriste za dekriptovanje signala i pravljenje klona originalnog daljinskog, ali su upozorili na to da ukoliko se pojavi neko od visprenijih hakera kog ovako nešto zainteresuje neće mu trebati puno da dođe do istih saznanja, čijim publikovanjem bi više od 100 miliona vozila bilo ugroženo.

Po istraživanju, za poslednjih 20 godina, koristi se svega nekoliko ključeva za kriptovanje signala. Jedini model do sada, koji koristi jedinstvene ključeve je Golf 7.

 

(Pogledajte kompletan rad)

Go to Top