Informaciona bezbednost, visoko-tehnološki kriminal, hakeri, najnoviji hakerski upadi u emisiji “POLAROTOR”

U nastavku gostovanja u kultnoj emisiji o novim tehnologijama “POLAROTOR” (1204. izdanje), stručnjak za informacionu bezbednost i član Upravnog odbora Zoran Trdenić je pričao o informacionoj bezbednosti, njenom značaju, visoko-tehnološkom kriminalu (VTK), njegovim počiniocima, kao i najnovijim hakerskim upadima koje je zadesilo i naše prostore.Govorilo se o vrstama informacione bezbednosti (korporativna i fizičkih lica), ko su počinioci VTK, objašnjena reči “haker”, kao i neke njihove podele.

Informacije koje su bitne za vršenje dela za VTK se mogu naći na tzv. “mračnom web-u”, odnosno delu INTERNET-a koji čini više od 95%  svetskog INTERNET-a.

Pomenuti su, takodje i neki najnoviji hakerski upadi u mrežne sisteme, koji su ostavili traga i na našim prostorima. Hakeri su te upade iskoristili da bi napali mail-servere, gde su odredjene korisnike napali metodom socijalnog inženjeringa, pokušavši tako da na taj način dodju do novca u kripto-valutama.

Napomenuto je i da je u ovom slučaju iskazan manjak edukacije ljudi koji rade u IT sektoru – nisu uspeli da prepoznaju prvobitni napad na rutere, kao i kasniji pokušaj socijalnog inženjeringa na klijente elektronske pošte.

Emisija “POLAROTOR” se emituje na kanalu “TV KOPERNIKUS 1”, sredom od 19,10 časova, dok je repriza emisije subotom od 11,40 časova. Emisiju takodje možete pratiti na njihovom zvaničnom Youtube kanalu.

Go to Top