G D P R (GENERALNA REGULATIVA ZA ZAŠTITU PODATAKA) NA DLANU! (I deo)

Uredba o opštoj zaštiti podatakaGeneral Data Protection Regulation (GDPR) (Uredba (EU) 2016/679) je uredba kojom Evropski parlament, Savet Evropske unije i Evropska komisija nameravaju da jačaju i unificiraju zaštitu podataka za sve pojedince unutar Evropske Unije (EU).Predloženi novi režim zaštite podataka EU proširuje obim zakona o zaštiti podataka Evropske Unije svim stranim kompanijama koje obrađuju podatke građana EU. Ova Regulativa obezbeđuje usklađivanje propisa o zaštiti podataka širom EU, čime se definiše da i neevropske kompanije, ukoliko na bilo koji način poseduju lične podatke građana EU, moraju da se pridržavaju ovih propisa.

Regulativa dolazi po ceni strogog režima zaštite podataka o ličnosti, uz drakonske kazne za prekršioca, do 4% godišnjeg prometa preduzeća ili 20.000.000,00 EUR, s time da se bira kazna koja će više oštetiti prekršioca.

Napominjemo da je ova regulativa doneta još 27.04.2016. godine, čime je ostavljen period od dve godine da sve zemlje članice EU usklade svoje zakone o zaštiti podataka prema ovoj regulativi.

Ova regulativa stupa na snagu 25.05.2018. godine. U prilici ste da pogledate ovu regulativu u celosti, preko linka ispod.

GDPR – Uredba 2016.679

(izvor: www.poverenik.sr)

 

Go to Top