CYBER KRIMINAL U BIH Računi na udaru, hakeri pokušali ukrasti milione KM

Širenjem elektroničkog bankarskog poslovanja i napretkom tehnologije bilježi se sve veći broj upada u lične račune te krađa novca i podataka, tvrde relevantni sagovornici.

Kako saznajemo, u našoj zemlji se to najviše očituje u zloupotrebi internet i mobilnog bankarstva. Naši sagovornici, oštećeni građani, tvrde da su im s računa skidani značajni iznosi novca te da su, iako su im banke uvijek nadoknađivale sredstva, trpjeli šok i veliku neprijatnost.

 

Lični nadzor

Iz Agencije za bankarstvo FBiH upozoravaju da su takvi slučajevi najčešće prouzrokovani neadekvatnom zaštitom i upotrebom uređaja za identifikaciju od samog klijenta.

– Zbog toga se naročito skreće pažnja korisnicima internet-bankarstva, koji koriste „pametnu karticu“ kao sredstvo autentifikacije, da karticu nikada ne ostavljaju u uređaju bez ličnog nadzora, odnosno da je sklone na zaštićeno mjesto u vrijeme kada se sistem elektronskog bankarstva ne koristi – navode iz Agencije za bankarstvo.

Kako saznajemo, u regionu su se u posljednje dvije godine dešavali značajniji napadi na sisteme internet-bankarstva, koji su, u određenim slučajevima, realizirani do kraja.

sss

– To znači da su se hakeri ubacivali u vezu između banke i klijenta i mijenjali podatke o nalozima za isplatu te preusmjeravali sredstva na svoje račune – otkrivaju iz Agencije za bankarstvo i pojašnjavaju da su zabilježeni i slučajevi praćenja sistema elektronske pošte, odnosno upadi u e-mail sisteme pravnih lica, putem kojih klijenti ugovaraju podatke o isplatama/uplatama – navode oni.

Naglašavaju da banke ulažu značajne napore na sprečavanju svakog neovlaštenog pristupa informacionim sistemima banke, kako iznutra tako i izvana.

Virus u računaru

Kako otkriva naš policijski izvor, građani su konstantno na udaru jer je krađa novca s kreditnih kartica postala skoro pa svakodnevica.

– U našoj zemlji je veliki broj ovakvih slučajeva. Ali u posljednje vrijeme su cyber kriminalci razvili novu metodu, koja je sve zastupljenija, a to je ubacivanje virusa u računare. Tu se trenutno vrti ogroman novac. Zapravo je vrlo jednostavno, ubace vam virus u računar i, dok vama stoji “loading”, vrši se transakcija. Potreban je veliki oprez građana – otkriva izvor direktno upućen u policijske istrage.

Procjenjuje se, nezvanično, da su hakeri u prošloj godini pokušali otuđiti više miliona maraka od kompanija i osoba u BiH. Iako je većina transakcija na koncu bila blokirana, stotine hiljada KM su ipak nestale s računa.

Prevara vrijedna 246.212 KM

Organizirana grupa cyber kriminalaca je u decembru prošle godine, koristeći internet-bankarstvo, neovlašteno pristupila računaru preduzeća jedne hercegovačke kompanije. Riječ je o prevari vrijednoj 246.212 KM.

Optuženi su prebacili novčana sredstva ovog preduzeća na transakcijske račune, koje su prethodno u tu svrhu otvorili. Prevara je izvedena tako što su ubacili virus u računar ove kompanije, koji im je omogućio uvid u lozinke i korisničko ime te kompanije.

Izvor: Avaz 

Go to Top