Upozorenje za banke u regionu: Hakeri ucenjuju Imex banku

Hrvatska Imex banka ovih je dana primila poruku s ucenjivačkim sadržajem od zasad nepoznatih hakera.

“Obaveštavamo vas da smo hakovali Imex banku i preuzeli informacije o njihovim klijentima i poslovnim subjektima s kojima posluju. U utorak krećemo s javnom objavom podataka…” sadržaj je e-maila koji je juče stigao Jutarnjem listu s adrese nepoznati.pocinitelj@outlook.com.

Poruku je propratila i serija screenshotova koji pokazuju, čini se, interni računarski sistem Imex banke, ali i snimke s nadzornih kamera unutar zagrebačkih poslovnica. Uprkos tome, predsednik Uprave Imex banke Denis Čivgin priznao je samo da je u banku pre nekoliko dana stigao e-mail pretećeg sadržaja, a prema neslužbenim informacija, o tome su iz banke obavestili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Hrvatsku narodnu banku (HNB).

Imex banka je u 100-odstotnom hrvatskom vlasništvu, na tržištu uspešno posluje već više od 20 godina. E-mailovi predmetnog sadržaja su, nažalost, danas uobičajeni i ne bismo ovom događaju pridavali neku važnost – izjavio je Denis Čivgin.

Ali stručnjak za računarsku sigurnost i etički haker Leon Juranić, za Jutarnji je potvrdio da – osim ako priloženi screenshotovi koje je analizirao nisu delo osobe s viškom vremena i dara za Photoshop – Imex banka ipak ima problem i da bi njihov sistem mogao biti hakovan.

Izvor: Jutarnji.hr

Go to Top