Kako vas prate preko statusa baterije?

Samo veoma naivni veruju da im je u digitalnoj eri privatnost neokrnjena. Svi koji koriste pametne telefone, vise na internetu i imaju naloge na najvećim svetskim servisima svesno se svakoga dana odriču monopola na svojim ličnim podacima. Ipak, često stignu informacije koje iznenade i one koji čvrsto stoje na zemlji.

Istraživanje akademika sa čuvenog američkog Unverziteta Stenford pokazuje da se čak i status baterije na pametnom telefonu može iskoristiti za praćenje preko interneta.

Zainteresovane strane mogu iskoristiti HTML5 API koji se tiče statusa vaše baterije, koji omogućava serverima da vašem telefonu šalju verzije vebsajta koji manje troše struju, ali i koji pružaju informacije o tome koliko laptop, tablet ili telefon imaju preostale baterije “do nule”, kao i koliko je to u procentima.

Istraživači su ustanovili da ta dva podatka mogu da u kombinaciji postanu skoro jedinstven identifikacioni broj, koji zatim može da se ukrsti da novim podacima i da se vidi koje sajtove korisnik posećuje.

Kako se navodi u istraživanju, postoji 14 miliona kombinacija te dve informacije.

“Zamislite da korisnik ode preko Firefoxa na sajt svoje crkve, ali zatim preko Chromea otvori sajt satanističkog kulta, kroz inkognito mod i siguran VPN. Obično bi te dve posete bilo jako teško povezati, međutim baner koji se otvorio na obe strane bi mogao da kaže da poseta stiže sa istog uređaja, uz mogućnost greške jedan u 14 miliona”, navodi Gardijan.

Najgora stvar oko ove metode jeste što je korisnik veoma ranjiv, jer ne vredi ni brisanje kukija, korišćenje VPN-a ili blokiranje reklama. Jedino je moguće koristiti uređaj dok je uključen na struju i dok je baterija “zakucana” na 100%

Zasad nema informacija da se ovaj vid praćenja široko koristi, ali ovaj API već neko vreme izaziva brigu stručnjaka za sigurnost.

Uzbunu je podigao i Uber koji je saopštio da prati status baterije svojih korisnika i da je ustanovljeno da su oni skloniji da zovu vozilo što im je telefon prazniji.

Izvor: B92

Go to Top